Huilen

Huilen

De eerste weken na de geboorte huilt een baby gemiddeld 1-1,5 uur per 24 uur. Rond 6 weken is dat 2-2,5 uur en daarna wordt het langzaam weer minder tot 1,5 uur per 24 uur. Na 3 maanden merk je vaak een duidelijke vermindering in het aantal huiluren.

Krampjes

Een baby kan last hebben van darmkrampjes. Meestal zet de baby het dan ineens op een brullen en trekt hij de beentjes op, of strekt ze juist enorm uit. Probeer hem te troosten door hem tegen je aan te houden. Sommige baby’s vinden het lekker als je een warme washand op hun buikje houdt of het buikje zachtjes met ronddraaiende bewegingen masseert.

Honger

Huilen kan ook een (laat) teken zijn van honger. Meestal zoekt je baby dan met het hoofdje en mond naar de borst. Hij beweegt het hoofd dan heen en weer en hapt met de mond wijd open. Hij kan ook op zijn eigen vuistje sabbelen. Huilen is het laatste signaal dat hij nu echt trek heeft.

Ongemak

Tenslotte kan een baby ook huilen van ongemak. Na 9 maanden lekker in je buik gezeten te hebben, mist je kindje nu de warmte en de geluiden die er in je buik zijn. Veel kinderen hebben ’s avonds of ’s nachts huiluren. Dit ritme is niet makkelijk om te draaien. Soms helpt het om het badje ’s avonds te doen in plaats van in de ochtend. Daar worden ze rozig van. Zorg dat je kindje bij je op de kamer ligt zodat hij je ademhaling kan horen. Omdat het zo stil is ’s nachts kun je proberen de radio aan te zetten.

Ook kan je je baby het “baarmoedergevoel” een beetje terug geven door in het wiegje het dekentje aan beide zijden strak in te stoppen onder het matrasje. Maak het bedje laag op, zodat de baby bijna met zijn voetjes tegen de onderkant aan ligt. Op die manier voelt de baby zich meer geborgen en zal rustiger slapen.

Veilig slapen

Een baby mag nooit samen met de ouders in één bed slapen. Overdag kan je de baby wel laten slapen op het ouderlijk bed, mits onder de volgende voorwaarden: Leg de baby niet onder het dekbed, maar onder een eigen dekentje. Je kan ook het aankleedkussen op het bed leggen en apart voor de baby opmaken. Neem nooit de baby bij je in bed bij (extreme) vermoeidheid, medicijn-, alcohol- of drugsgebruik.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw