Hielprik

Afhankelijk van de regio waar jij woont komt een medewerker van het consultatiebureau of de verloskundige tussen de 5e en de 8e dag bij je thuis langs om de hielprik te doen. Als je kindje de eerste dagen in het ziekenhuis ligt, wordt de hielprik soms als daar gedaan. Met een speciaal prikkertje worden er een paar druppels bloed afgenomen uit de hiel van je baby. Dit bloed wordt naar het laboratorium gestuurd, waar het wordt onderzocht op tweeëntwintig (dit aantal wordt nog steeds uitgebreid) zeldzame, maar ernstige aandoeningen.

Deze aandoeningen zijn niet te genezen. Als ze op tijd worden opgespoord, zijn ze echter wel goed te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Zo kan schade aan de ontwikkeling van het kind worden beperkt of voorkomen.

Zodra je baby bij de gemeente is aangegeven, gaat er een bericht naar het consultatiebureau dat je baby geboren is. Om een afspraak te maken voor het huisbezoek hebben ze jouw telefoonnummer nodig. Geef dit zo spoedig mogelijk aan het consultatiebureau door via telefoonnummer 0900 – 656 2000.

Bekijk de voorlichtingsfilm over de hielprikscreening en de gehoortest op de website van het RIVM.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw