Herstel na een keizersnede

De tijd die nodig is voor het herstellen na een keizersnede is vaak langer dan na een vaginale bevalling. Dit komt doordat, naast het feit dat je (opnieuw) moeder bent geworden, je ook moet herstellen van een (grote) buikoperatie. De meest voorkomende klacht na een keizersnede is vermoeidheid. Het is het beste om zoveel mogelijk te rusten. Probeer de eerste week, wanneer de kraamzorg nog in huis is, uit te rusten zodat je zoveel mogelijk herstelt voor de periode daarna, wanneer je weer meer zelf zult gaan doen.

De wond kan gehecht zijn met krammetjes of met een inwendige hechtdraad. De verloskundige haalt deze krammetjes op de 7e of 8e dag uit de wond. Dit is niet pijnlijk. Het kan zijn dat in de eerste dagen in de kraamtijd de wond een klein beetje bloed of dat er wondvocht uit komt. Dit is niet erg. Je kunt de wond schoonhouden met lauw water en eventueel een gaasje over de wond doen om je kleding te beschermen.

In de eerste zes weken mag je niet te zwaar tillen. Dit is om je spieren zo min mogelijk te belasten. Je kunt het gewicht van je baby als richtlijn aanhouden; die mag je altijd tillen. Om diezelfde reden mag je je buikspieren nog niet trainen na een keizersnede. Het kan zijn dat je aan de zijkant van de wond een trekkend gevoel ervaart. Dit is volkomen normaal en komt door de hechtingen onder de huid. Sommige vrouwen ervaren een dof gevoel rondom het litteken van de keizersnede. Dit komt doordat de zenuwen beschadigd zijn door de operatie. Het kan tot een jaar duren voordat dit gevoel weer helemaal terug is.

Het advies is om te wachten met seks totdat het bloedverlies gestopt is. De adviezen wanneer je weer opnieuw zwanger mag worden verschillen per gynaecoloog. Sommige adviseren om hier minimaal een half jaar mee te wachten, anderen minimaal één jaar. Dit hangt af van de reden van de keizersnede. Je kunt dit het beste op de nacontrole bespreken.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw