
Hechting met je baby
Hechting is de relatie die de baby aangaat met zijn ouders of verzorgers. Het is de hechting van de baby, maar ook van de ouders naar de baby die een hechting succesvol maakt. Hechting is zeer belangrijk voor een goede emotionele en sociale ontwikkeling van je kind.
Huid-op-huid-contact
Het hechtingsproces begint al direct na de geboorte. Alle zorgverleners zullen ervoor zorgen dat je baby het eerste uur na je geboorte ongestoord bij je mag liggen. Houd ook na de geboorte je baby dagelijke huid-op-huid tegen je aan.
Rooming-in
Dat wil zeggen dat jij en je baby dag en nacht bij elkaar verblijven. Op die manier leer je de behoeften van je kindje goed kennen. Geadviseerd wordt het bedje de eerste zes maanden op jullie slaapkamer te zetten.
Je bevordert goede hechting als..
- je liefde geeft
- goed reageert op zijn behoeften
- reageert op het contact dat je kind zoekt
- zelf contact met je kind zoekt
- je kind voedt als het honger heeft
- het troost als het huilt
- het wiegt en liefdevol aanraakt
- spelt of zingt als je kind dat wil
- laat merken dat je begrijpt wat je kind wil
Voeden
Voeden kost tijd, nee, er dus ook rustig de tijd vor. Het is een moment van jullie samen. Maak contact tijdens het voeden. Kijk hem in de ogen, praat zachtjes tegen hem, zorg voor maximale aanraking. Aanraking zorgt voor een goede hechting.
Wat als je geen band voelt?
Het kan zijn dat na de geboorte de band met je kind nog niet zo sterk is. Oorzaken kunnen zijn: je hormonen zijn nog aan het veranderen. Als de bevalling heel zwaar was, moet je dat misschien eerst nog verwerken. Als je baby in de couveuze ligt, kan het lastiger zijn om een band op te bouwen. Het kan zijn dat je baby veel huilt. Je verwachtingen kunnen heel anders zijn geweest. Soms moet een moeder erg wennen aan de baby en het nieuwe leven, zeker bij een eerste kindje. Je kunt ook andere zorgen hebben, bijvorbeeld over geld of ziekte.
Het is heel vervelend als je geen sterke band voelt. Je kunt je daar schuldig over voelen. Bedenk dan dat het meestal wel goed komt en schaam je er niet voor. Laat je negatieve gevoelens toe en probeere te begrijpen waarom je je zo voelt. Geef jezelf de tijd en zorg voor rust door een dagritme te zoeken dat goed bij jou past. Praat erover met de mensen om je heen. Of zoek hulp bij verloskundige / kraamverzorgende of huisarts.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Chantal!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
PUUR Kraamzorg
Veilige zorg, aandacht voor het hele gezin en een goede samenwerking met de verloskundige staan bij ons centraal.