Gehoortest

In de eerste week na de geboorte wordt het gehoor van je baby getest. Dat gebeurt meestal thuis, in combinatie met de hielprik. Als je baby in de eerste dagen in het ziekenhuis heeft gelegen, wordt de hielprik soms al daar gedaan. In dat geval zal het consultatiebureau alleen nog thuis langskomen voor de gehoortest

De test duurt enkele minuten en doet geen pijn. Er wordt een klein dopje in het oor van je baby geplaatst met een klein luidsprekertjes dat geluidjes afgeeft. Een gezond oor geeft bij het horen van die geluidjes trillingen terug. Die trillingen worden weer geregistreerd door het dopje. Je baby merkt niks van die test. De uitslag is meestal meteen bekend. Een enkele keer mislukt de test als het oortje nog vol zit met het huidsmeer van de geboorte. De test moet dan enkele dagen later herhaald worden.

Goed kunnen horen is belangrijk voor de spraakontwikkeling. Een goed gehoor is belangrijk. Als een kind niet goed hoort, leert het bijvoorbeeld niet goed praten. Hoe eerder wordt ontdekt dat je baby niet goed hoort, hoe sneller een behandeling kan beginnen. De gehoortest wordt gedaan tijdens hetzelfde bezoek als voor de hielprik.

Bekijk de voorlichtingsfilm over de hielprikscreening en de gehoortest op de website van het RIVM.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw