
Geelzucht
Vrijwel alle baby’s worden een paar dagen na de geboorte wat geel. Dit wordt ook wel icterus genoemd. Icterus komt vaker voor bij baby’s die voor de 38 weken zwangerschapsduur worden geboren. Ook baby’s die na de geboorte een kneuzing of bloeduitstorting hebben, worden een enkele keer iets geler. Een bloeduitstorting kan optreden als bij de bevalling een vacuümpomp is gebruikt.
Oorzaak
In de baarmoeder krijgt je baby zuurstof via de moederkoek (placenta). Het zuurstof wordt in het bloed vervoerd door hemoglobine in de rode bloedcellen. Als de baby is geboren krijgt het voor het eerst zuurstof vanuit de longen. Daarvoor is het nodig dat het hemoglobine na de geboorte verandert. De baby gaat zijn foetale bloedcellen wisselen naar ‘normale’ bloedcellen om de zuurstof vanuit de longen te kunnen vervoeren door het bloed.
Bilirubine
Bij dit proces komen afvalstoffen vrij, die opgeruimd moeten worden door de lever. Deze afvalstof heet bilirubine. De lever van een pasgeboren baby is nog onrijp en kan al dat bilirubine niet gelijk opruimen. De bilirubine wordt opgeslagen in de huid en slijmvliezen, waardoor de baby wat geel kan zien. Ook in het oogwit en in het mondje kan een gele verkleuring optreden. Dit is een normaal proces. De geelzucht verdwijnt meestal weer vanzelf na een aantal dagen. Baby’s raken de overtollige afvalstoffen vooral kwijt via de ontlasting.
Hyperbilirubinemie
Als de baby erg geel ziet en daarbij slecht eet en suf of ziek is, kan het zijn dat er te veel bilirubine in het lijfje van je baby aanwezig is. De verloskundige of arts kan dan het bilirubinegehalte in het bloed laten testen. Dat gebeurt door een klein beetje bloed af te nemen uit de hiel van je baby. Als de hoeveelheid bilirubine te hoog is, kan dit worden opgelost door de baby onder een fototherapielamp of -matje te leggen. Dit ultraviolet licht zorgt ervoor dat de onverwerkte opgeslagen bilirubine in de huid wordt verwerkt. Hierdoor kan het bilirubine makkelijker via de ontlasting of urine het lichaam verlaten. Deze therapie wordt gegeven op de couveuseafdeling van het ziekenhuis. De behandeling duurt net zo lang tot het bilirubinegehalte in het bloed voldoende is gedaald.
Borstvoeding
Bij baby’s die borstvoeding krijgen, zie je soms dat de geelzucht wat langer aanhoudt. Wat de oorzaak hiervan is onbekend. Meestal is dit niet gevaarlijk en is het niet nodig om dit te behandelen. Als je twijfelt over de kleur van je baby, neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Chantal!
- Praktijk: 023-5642848
- info@puurgeboortecentrum.nl
Of bekijk onze andere contactgegevens
Maak kennis met alle verloskundigen:
PUUR Kraamzorg
Veilige zorg, aandacht voor het hele gezin en een goede samenwerking met de verloskundige staan bij ons centraal.