Darmkrampjes

De meeste baby’s krijgen last van darmkrampjes. Dit is niet ernstig, maar het kan wel vervelend zijn.

Symptomen

Meestal beginnen de krampjes een half uur tot een uur nadat je gevoed hebt. Je baby kan door krampjes lang en ontroostbaar huilen. Het huilen begint vaak uit het niets en je baby kan erg met zijn beentjes schoppen en rood aanlopen in het gezichtje.

Oorzaken

Meestal komen de krampjes doordat het darmstelsel nog onrijp is. Hierdoor gaat het verteren van het voedsel nog niet zo goed. Er komt dan lucht in de darmen en dit veroorzaakt buikpijn. Het kan ook zijn dat je baby bij het drinken veel lucht aanzuigt en daardoor buikpijn krijgt. Gelukkig werken de darmpjes in de loop van tijd steeds beter en gaan de krampjes vanzelf over.

Soms zie je dat als je borstvoeding geeft, je baby reageert op iets wat jij hebt gegeten, zoals uien of paprika. Krampjes kunnen ook komen doordat een baby teveel of juist te weinig heeft gedronken. Kortom, het is best moeilijk om uit te vinden waarom jouw baby buikpijn heeft.

Tips

Om krampjes te voorkomen is het belangrijk om je baby rustig te voeden. Neem de tijd en probeer je baby na de voeding te laten boeren. Soms helpt het ook om even een pauze in de voeding in te lasten.

Warmte helpt vaak tegen krampjes. Je kan je baby in bad doen of meenemen onder de douche als hij kramp heeft. Dit helpt ook om te ontspannen. Ook een warm kruikje of hittepitzak tegen de baby aanleggen helpt. Let wel op dat het niet te warm is! Soms helpt het al om je baby op zijn buik op je onderarm of knie te leggen en zachtjes zijn rug te masseren. Lekker bij je in de draagdoek of draagzak vinden baby’s vaak ook fijn.

Er zijn middeltjes te koop bij de drogist die claimen dat ze helpen bij darmkrampjes. Echter, er is geen medisch bewijs dat deze middelen echt helpen. Wees voorzichtig voordat je je baby dit geeft en vraag altijd eerst een arts, het consultatiebureau of je verloskundige. Ook andere huis-tuin-en-keuken middeltjes, zoals het geven van venkel- of rooibosthee aan een baby worden afgeraden.

Soms is er meer nodig

Soms worden darmkrampen veroorzaakt door een allergie of verstopping. Dus als je zorgen maakt omdat je baby heel veel huilt, of als je denkt dat de krampjes bij je baby door iets anders veroorzaakt worden dan onrijpe darmen, neem dan contact op met je huisarts of het consultatiebureau.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Elvira!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw