Werk en borstvoeding
In de wet is geregeld dat een werkneemster de eerste negen levensmaanden van het kind het werk maximaal een kwart van de arbeidstijd mag onderbreken voor het geven van borstvoeding of het kolven. Dit kan ook betekenen dat, als je de mogelijkheid hebt, je deze tijd gebruikt om naar huis of het kinderdagverblijf te gaan om zelf te voeden. Deze tijd wordt doorbetaald. Voorwaarde is wel dat je de werkgever hiervan in kennis hebt gesteld. Overigens is een werkgever verplicht om te voorzien in een schone ruimte die kan worden afgesloten, waarin rustig kan worden afgekolfd. Meer hierover kun je lezen op de website van het arboportaal.
Wanneer je weer aan het werk gaat, zal je kindje melk krijgen uit een flesje als jij op je werk bent. Dit zal gewoon jouw moedermelk zijn. Je kunt de melk voor je kindje afkolven tijdens werkdagen. Vaak kun je volstaan met één tot drie keer kolven tijdens een werkdag.
De eerste weken wordt afgeraden je kindje een fles te geven vanwege eventuele zuigverwarring. Na een week of vier tot zes, als je kind het drinken aan de borst helemaal door heeft, zal hij niet meer verward raken. Dit is een goed moment om je baby te gaan leren uit een fles te drinken. Als je dit niet oefent kan het zijn dat je kindje moeite heeft met het drinken uit de fles tegen de tijd dat het echt nodig is. Ook een fopspeen kun je vanaf een week of 4 tot 6 prima gebruiken, baby’s kunnen dan beter onderscheid maken tussen honger en zuigbehoefte.
Het afkolven van moedermelk is ook iets wat je moet oefenen. Het is goed om hier rond 6 weken na de geboorte mee te beginnen. Probeer 2 à 3 keer per week wat te oefenen met kolven. Het beste moment daarvoor is na de ochtendvoeding. Het gaat in eerste instantie niet om de hoeveelheid melk die je kolft, 20 tot 30 ml is voldoende. Je kunt de hoeveelheid afgekolfde melk in de loop van de daaropvolgende weken opvoeren. Kijk er niet van op als je bij de eerste paar keer kolven, weinig melk afkolft. Het is natuurlijk heel anders wanneer je baby aan de borst drinkt dan wanneer je kolft. Dat merkt je lichaam ook. Het kan helpen om tijdens het kolven naar je kindje te kijken (als hij/zij echt bij je is of op een video of foto). Ook is kolven iets heel persoonlijks. De ene vrouw kolft graag met een elektrische kolf en de andere juist met een handkolf. Laat je voorlichten en kies de kolf die het beste bij jou past.