Voeden per fles

Naast dat je borstvoeding direct uit de borst kunt geven, is het ook mogelijk je voeding af te kolven en per fles aan te bieden. Sommige vrouwen kiezen ervoor om fulltime te kolven en alle voedingen per een fles te geven. Reden hiervan kunnen zijn; kindje is opgenomen in ziekenhuis, niet fijn vinden om je kindje direct aan de borst te voeden, gevoelige borsten bij aanleggen of een vervelende borstvoedingservaring in je voorgeschiedenis.

Je kan de fles in dit geval aanbieden zoals je ook een borst zou kunnen aanbieden:

Tips voor voeden per fles

  • Je voedt op verzoek. Dat betekent dat je leert kijken naar de hongersignalen die je baby geeft. Als hij op zijn handjes gaat zuigen of smakkende geluidjes maakt dan is dat een teken van trek. In het begin zal hij ongeveer om de 3-4 uur willen eten. Sommige baby’s hebben hun zuigbehoefte niet verzadigd na een voeding en blijven zoeken. Dit betekent niet dat ze niet genoeg gehad hebben! Een fopspeen is dan een goede oplossing.
  • Gebruik op de fles het speentje met het kleinste gaatje en een standaard brede speenvorm. De speen moet zo lang mogelijk zijn (lengte 2,5-3cm). Als je de speen met het kleinste gaatje gebruikt, dan komt de melk er niet vanzelf uit. Dan kan je kindje beter zelf bepalen hoe snel hij/zij wil drinken, zonder dat het mondje meteen vol met melk loopt.
  • Neem bij het voeden je kindje rechtop op schoot, lekker dicht tegen je aan met veel huidcontact. Slikken is makkelijker als je rechtop zit.
  • Bied de speen van de fles aan net als dat je de borst zou aanbieden. Beweeg met het uiteinde van de speen over de bovenlip en de huid boven de bovenlip. Dit kan je afwisselen met het strelen van de wang met de speen richting het mondje van je kindje. Als je kindje zijn/haar mond open doet, lok het happen naar de speen wat uit door de speen een klein beetje terug te trekken dat je kindje naar de fles moet reiken. Bied dan de speen aan en je kindje zal een grote hap nemen en gelijk gaan drinken.
  • Zorg dat de speen van de fles gevuld blijft met melk tijdens het drinken zodat er geen lucht bij komt. Houd de fles zo horizontaal mogelijk, hiermee schakel je de zwaartekracht uit. Dit betekent dat je kindje meer moet zuigen en masseren om de melk uit de fles te krijgen. Hierdoor wordt er aan de zuigbehoefte van je kindje voldaan.
  • Als je kind een drinkpauze neemt, trek de speen met de fles dan even terug. Je kunt de fles helemaal terugtrekken of deels. Kijk wat voor jullie het beste werkt. Een drinkpauze is normaal. Daarna zal je kindje weer verder drinken of is hij/zij klaar. Beide is goed. Je hoeft je kindje niet te forceren om de fles leeg te drinken. De behoeftes qua drinken kunnen per dag verschillen.
  • Let op tekenen van stress of ongemak bij je kindje: gespreide vingers e/o tenen, melk die wegloopt in de mondhoeken, zorgelijk kijken van je kindje, hoofd wegdraaien of fles wegduwen, naar binnen schrokken van de melk, hijgen of een gierende ademhaling. Dit kunnen tekenen zijn dat het voeden te snel gaat. Las dan een drinkpauze in om je kindje even bij te laten komen en pas je manier van voeden aan. Hierbij kan je hulpvragen van je verloskundige, een lactatiekundige of het consultatiebureau.
  • Het geven van een fles van 100 ml duurt gemiddeld 20-25 minuten. Elke baby is anders, dus het kan zijn dat jouw baby het anders doet. Duurt het erg lang of kort, kijk dan of een andere speen (bijvoorbeeld 3-standen speen) helpt.

Heb je vragen? Neem contact op met onze lactatiekundige Dana

 

PUURmelk

Bel: 06-82926679 

Of mail gerust naar:

lactatiekundige@puurgeboortecentrum.nl