
Tepelhoedjes
De zuigtechniek van een baby verschilt bij het zuigen aan de tepel en bij het zuigen aan een tepelhoedje. Bij het zuigen aan een tepel, wordt de tepel helemaal tot achter in het mondje getrokken en maakt de baby met zijn tongetje masserende bewegingen om de melkstroom op te wekken. Bij het zuigen aan een tepelhoedje blijft de speen voorin de mond en kan de baby tepel niet goed genoeg masseren. Bij het zuigen aan een tepelhoedje komt de tepel dus niet goed achterin de mond van de baby.
Het standaard gebruik van tepelhoedjes wordt afgeraden. Er kleven namelijk een aantal nadelen aan het gebruik van tepelhoedjes:
- Kans op zuigverwarring.
- De tepel zit niet achter in de mond, de tepel wordt tegengehouden door de top van het tepelhoedje.
- De zenuwuiteinden in de tepelhof worden minder gestimuleerd (er zit een plastic laagje tussen). Daardoor gaan er minder duidelijke signalen naar de hersenen en bestaat de mogelijkheid dat er minder prolactine wordt uitgescheiden en dus ook minder melk gemaakt wordt.
- Omdat de borst soms niet goed leeggedronken wordt via een tepelhoedje kan het zijn dat je baby minder voeding krijgt en dus minder goed groeit.
- Wanneer de borst niet goed wordt leeggedronken is de kans op borstontsteking groter. Daarom is het advies om bij het gebruik van een tepelhoedje je borsten minimaal 1x per dag goed leeg te kolven.
Wanneer je overweegt een tepelhoedje te gebruiken dan is het goed begeleiding te vragen aan een lactatiekundige. Zij kan je adviseren over de juiste maat en het juiste gebruik van een tepelhoedje. Ook geeft ze aanvullend advies over het voorkomen dat je melkproductie terugloopt.
