Candida

Candida is een schimmelinfectie die in de borst en in de mond van de baby kan voorkomen. Vaak heeft de moeder stekende pijn, diep in de borsten na of tijdens de voeding. Soms kan ook de tepel er rood uit zien en/of jeuken. Bij de baby zie je soms niets, of er verschijnen witte plekjes in zijn mond die lijken op melk, maar die je niet kunt wegvegen (spruw). Candida kan pijn veroorzaken in het mondje van de baby wat je kunt merken doordat de baby tijdens het drinken vaker loslaat of steeds het vacuüm verbreekt. Je hoort dan een klikgeluid.

Veel vrouwen zijn drager van een candida in hun vagina. Tijdens de passage door het geboortekanaal komt het kindje hiermee in aanraking. Had je in de zwangerschap last van vaginale schimmelinfectie, wees dan tijdens de borstvoeding extra alert op candida. Ook na het gebruik van antibiotica of wanneer je weerstand verminderd is kun je wat gevoeliger zijn voor een schimmelinfectie.

Candida tijdens borstvoeding is te verhelpen door moeder en kind te behandelen met anti-schimmel medicatie dat door de huisarts wordt voorgeschreven. Verder is het belangrijk extra hygiënisch te werken omdat de schimmel makkelijk overdraagbaar is. Wanneer na een aantal dagen behandelen geen verbetering optreedt of wanneer je bijkomende problemen ervaart is het verstandig contact op te nemen met een lactatiekundige.

Heb je vragen? Neem contact op met onze lactatiekundige Dana

 

PUURmelk

Bel: 06-82926679 

Of mail gerust naar:

lactatiekundige@puurgeboortecentrum.nl