Afbouwen

Net zoals je lichaam de melkproductie de eerste dagen moet opbouwen, moet je de melkproductie ook langzaam afbouwen wanneer je besluit te stoppen met het geven van borstvoeding. Wanneer je (te) abrupt zou stoppen met voeden of kolven bestaat het risico dat je, door het niet legen van de borsten, een borstontsteking ontwikkelt. Door het vraag/aanbod principe van borstvoeding zal je lichaam minder melk gaan produceren wanneer er minder gevraagd wordt.
Het afbouwen van de borstvoeding doe je door langzaam steeds minder vaak aan de borst te voeden of te kolven. Meestal neem je 4 tot 6 dagen de tijd om één hele voeding af te bouwen. Wanneer je op de tijd dat je deze voeding normaal gewend was te geven geen last meer hebt van volle, gestuwde borsten kun je een volgende voeding gaan afbouwen. Je kiest dan voor een voeding die wat verder afligt van de eerste afgebouwde voeding, om zo het legen van borsten goed over de dag te verdelen.
Wanneer je niet aan de borst voedt, maar alleen afkolft, kun je er ook voor kiezen steeds langere tijd tussen 2 kolfbeurten in te laten zitten. Dit kun je doen door ongeveer elke dag of om de dag er een uur langer tussen te laten. Ook kun je met de kolf ervoor zorgen dat je de borst niet helemaal leegt, door steeds een beetje korter te gaan kolven. Wanneer er een deel van de melk achterblijft in de borst is dit ook een signaal voor je lichaam om minder nieuwe melk aan te gaan maken. Tevens is het een optie om de tijd tussen de kolfsessies te verlengen, zo krijgt je lichaam ook een seintje dat er minder melk gemaakt hoeft te worden omdat de borsten voller blijven.
Tijdens het afbouwen is het belangrijk de signalen van een (dreigende) borstontsteking in de gaten te houden, en wanneer deze zich voordoen de borst goed te legen. Het is verstandig dan iets meer tijd te nemen voor het afbouwen van de borstvoeding. Signalen kunnen zijn: rode e/o harde plekken in de borst, koorts of pijn in de borst tijdens het drinken.
Meestal moet je lichaam het meest wennen aan het afbouwen van de eerste paar voedingen, tijdens het afbouwen kan het zijn dat de melkproductie ineens sneller terugloopt. Luister goed naar je lichaam om voor jezelf te kunnen bepalen hoe snel je de volgende stap kan nemen in het afbouwen. Dit kan per vrouw verschillend zijn.

Heb je vragen? Neem contact op met onze lactatiekundige Dana

 

PUURmelk

Bel: 06-82926679 

Of mail gerust naar:

lactatiekundige@puurgeboortecentrum.nl