Erkenning

Erkenning, ouderlijk gezag, naamskeuze, je ziet door de bomen het bos niet meer. Wie moet wat wanneer regelen? Eerst een kleine opsomming:

Getrouwd of geregistreerd partnerschap 

  • Heterostel
    • geboorteaangifte
  • Lesbisch stel
    • eventueel naamskeuze
    • geboorteaangifte 
      • onbekende donor, je hebt een verklaring nodig van stichting donorgegevens
      • bekende donor

Niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap

  • Heterostel
    • erkenning
    • eventueel naamskeuze
    • geboorteaangifte
    • ouderlijk gezag
  • Lesbisch stel
    • erkenning
    • eventueel naamskeuze
    • geboorteaangite
      • onbekende donor, je hebt een verklaring nodig van stichting donorgegevens
      • bekende donor:
    • Ouderlijk gezag

Erkenning

Wanneer je niet getrouwd bent of geen geregistreerd partnerschap hebt dan zal de biologische vader of de duomoeder het kindje moeten erkennen om zich ook juridisch ouder te kunnen noemen. Pas dan is hij/zij verplicht het kind te onderhouden en krijgt hij een erfrechtelijke band met hem of haar. Je kunt de baby erkennen nadat hij of zij geboren is maar ook al voor die tijd, dat wordt het erkennen van de ongeboren vrucht genoemd. Het is aan te raden om dit op tijd te doen, voor het geval dat de vader of moeder iets overkomt tijdens de zwangerschap of als je te vroeg bevalt. Bij erkennen kun je meteen de naamkeuze regelen. Hiervoor ga je samen naar de Burgerlijke Stand. De naamkeuze geldt meteen voor alle volgende kinderen die het stel krijgt en kan alleen in hele speciale gevallen achteraf worden gewijzigd.

Erkennen doe je bij de Burgerlijke Stand. Om een kind te kunnen erkennen is toestemming nodig van de moeder. Als de moeder niet meekomt, moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven.

Voor meer info neem een kijkje op de website van Gemeente Haarlemmermeer of www.rijksoverheid.nl

Naamskeuze

Je kunt voor je eerste kind samen de achternaam van de moeder, de duomoeder of de vader kiezen. De gekozen achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen. De keuze voor een achternaam kun je voor de geboorte of bij de geboorteaangifte laten vastleggen. Je gaat samen naar de burgerlijke stand om uw naamskeuze te laten vastleggen. Dit kan niet door 1 van u beiden en ook niet schriftelijk. Als je je kind eerst moet erkennen, kun je bij de erkenning de achternaam van je kind kiezen. Naamskeuze kan ook bij adoptie en bij de gerechtelijke vaststelling van het ouderschap.

Kies je geen achternaam of heeft u de keuze niet op tijd vastgelegd? Dan bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Voor getrouwde lesbische stellen of met een geregistreerd partnerschap geldt het volgende;

  • De moeder is zwanger van een onbekende donor (in de zin van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting). Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder automatisch juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor moet degene die het kind aangeeft bij de burgerlijke stand (doorgaans de duomoeder), een verklaring overleggen van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting (ouderschapsverklaring). Wil je dat je kind de achternaam van de geboortemoeder krijgt? Dan moet u dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand. 
  • De moeder is zwanger van een bekende donor en de duomoeder erkent het kind. Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Wilt u dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt? Dan moet u dat samen laten vastleggen bij de burgerlijke stand.

Voor lesbische stellen die niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben zal de duomoeder eerst het kind moeten erkennen voordat jullie samen de naamkeuze kunnen doen. 

Tip: Maak een afspraak in de gemeente, ruim voor de geboorte, dat scheelt stress na de geboorte! Bij deze afspraak zal er een ‘akte van naamskeuze’ worden opgemaakt. Deze zul je moeten meenemen bij de aangifte van geboorte. Voor de afspraak bij de gemeente neem je mee, paspoort of identiteitskaart van beide en de ouderschapsverklaring van Stichting Donorgegveens.

Lees meer over naamskeuze op de website van de Rijksoverheid.

Aangifte

Na de geboorte moet het kind worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar het geboren is. Meestal wordt dit gedaan door de vader of duomoeder. Als er geen vader is of als hij geen aangifte kan doen, dan moet iemand anders dat doen die bij de bevalling aanwezig was. De moeder mag altijd geboorteaangifte doen. In sommige gemeenten is het mogelijk (een deel) van de aangifte via DigiD te doen.

Ouderlijk gezag

Wanneer een ongehuwde partner het kind erkend heeft, betekent dat niet, dat hij/zij ook het ouderlijk gezag met de moeder deelt. Ouderlijk gezag is het recht en de plicht om het kind op te voeden en te verzorgen. Daarnaast is diegene die het ouderlijk gezag over een kind heeft, ook zijn of haar wettelijke vertegenwoordiger. Ieder kind onder de 18 jaar staat onder ‘gezag’ van één of meerdere volwassenen. Lees meer over het ouderlijk gezag.

Gezin van twee mannen?

Op het moment van de geboorte van een kind, is er ook altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kan je de achternaam van je eerste kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Volgende kinderen krijgen dezelfde achternaam als jullie eerste kind samen.

Voor meer informatie neem een kijkje op de website van Rijksoverheid.

Ouderlijk gezag

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw