Kunstverlossing

Soms is het noodzakelijk om de bevalling te bespoedigen. Dit kan het geval zijn als de weeën zwak zijn en het persen hierdoor te lang gaat duren of wanneer de conditie van de baby het niet toelaat om nog langer af te wachten.
In beide gevallen draagt de verloskundige de zorg over aan de gynaecoloog. Deze kan dan besluiten tot een vacuüm- of een tangverlossing. Dit noemen we een kunstverlossing. Ongeveer één op de vijf vrouwen die gaat bevallen van haar eerste kind, krijgt te maken met een kunstverlossing.

Vacuümverlossing

Bij een vacuümverlossing wordt er een cup op het hoofd van de baby geplaatst. Deze cup wordt binnen enkele minuten vacuüm gezogen.
Zodra de cup stevig vastzit, gaat de gynaecoloog meetrekken tijdens een wee. Terwijl de gynaecoloog meetrekt is het van belang dat de barende nog steeds hard meeperst; zo kan de baby snel geboren worden. Meestal zijn er een paar weeën nodig voordat de baby geboren is.

Tangverlossing

Bij een tangverlossing worden er twee metalen lepels voorzichtig naast het hoofdje ingebracht. De handvaten worden in elkaar gehaakt en vervolgens gaat de gynaecoloog meetrekken tijdens een wee. Een tangverlossing wordt tegenwoordig niet meer zo vaak gedaan.

Episiotomie

Bij een kunstverlossing is er een grotere kans dat er wordt ingeknipt. Het hoofdje van de baby wordt namelijk veel sneller geboren dan bij een normale bevalling, waardoor er vaak niet genoeg tijd is om de bekkenbodemspieren rustig te laten oprekken. Als inknippen noodzakelijk is wordt er altijd eerst een plaatselijke verdoving gegeven waardoor je hier niets van voelt.

Gevolgen voor de baby

Na een vacuümverlossing kun je nog enkele dagen de afdruk van de vacuümcup op het hoofdje van de baby zien. Dit ziet eruit als een blauwrode verdikking. Deze zwelling is niet gevaarlijk en verdwijnt binnen 24 uur. De verkleuring verdwijnt vanzelf binnen enkele dagen. Ook na een tangverlossing kun je de afdruk van de lepels op het hoofdje van de baby zien. Dit verdwijnt binnen enkele dagen.
Veel baby's hebben na een kunstverlossing hoofdpijn of zijn misselijk. In sommige gevallen schrijft de kinderarts een pijnstiller voor. Belangrijk is dat de baby niet teveel opgepakt wordt en kan rusten.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Femke!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw