Eigen keuze echo

Steeds vaker merken wij dat zwangere vrouwen graag een echo willen zonder dat daar een medische reden voor is. Daarom biedt PUUR Geboortecentrum je de mogelijkheid om, als jij dat wilt, extra echo’s te laten maken. Deze echo’s zijn zonder medische indicatie en worden niet door je zorgverzekeraar vergoed. De kosten voor zo’n “eigen keuze echo” betaal je daarom zelf.

Wat is er mogelijk? 

Eigen keuze echo 1: Vroege echo voor de 10e week

Zit je in de periode voorafgaand aan je termijnecho en ben je nieuwsgierig? Of wil je graag weten hoe de zwangerschap zich ontwikkelt? Kies dan voor een vroege echo voor de 10e week. We kunnen zien of het hartje klopt, en hoe de baby er op dat moment uit ziet. En ook of het één kindje is, of wellicht een meerling! Kortom, met deze echo willen wij tegemoetkomen aan de onzekerheid die veel vrouwen ervaren in het begin van de zwangerschap. Meestal is een vroege echo een inwendige echo via de vagina. De beste periode voor een vroege echo is rond de 8 weken zwangerschapsduur. 
Deze echo kost € 30,-.

Eigen keuze echo 2: Tussen 10 en 14 weken

Na de termijnecho rond 11 weken krijg je geen echo meer tot aan de 20 weken echo (SEO). Soms vinden mensen het fijn om ook tussendoor een keer het kindje te bekijken. Er valt al heel wat te zien! We kunnen het maagje en de blaas zien, de armpjes met de handjes en de beentjes en voetjes. We kunnen nog niet zien of het een jongetje of een meisje is. Deze echo wordt gedaan via je buikwand.
Deze echo kost € 35,-.

Eigen keuze echo 3: Meer dan 25 weken

Als je wilt weten hoe de baby groeit of hoe hij/zij in je buik ligt, dan is een echo na de 25e week van de zwangerschap het meest geschikt. Vaak kan je in deze periode heel mooi het gezichtje bekijken, de handjes en voetjes, en of het kindje al haartjes heeft. Maar ook zijn de diverse organen van de baby vaak goed te zien. Daarnaast meten we de grootte van het hoofdje, buikje en het bovenbeenbot om te zien of het kindje goed groeit. Deze echo wordt gedaan via je buikwand.
Deze echo kost € 40,-.

Afspraak maken

Wil je een Eigen Keuze Echo laten maken? Neem dan contact op met onze praktijkassistente om een afspraak in te plannen, via telefoon 023 564 28 48. Of bespreek het met je verloskundige. Zij kan je adviseren bij welke zwangerschapsduur de echo te maken. De kosten voor de echo kun je na afloop van de echo bij ons betalen. 

Wat kun je van ons verwachten?

De eigen keuze echo’s worden gemaakt door de deskundige echoscopistes van PUUR Geboortecentrum. Zij hebben uitgebreide ervaring in de echoscopie en zullen proberen om je kindje zo mooi mogelijk in beeld brengen. Je krijgt minimaal 3 foto’s mee op papier. Wat er allemaal te zien is tijdens de echo is onder meer afhankelijk van de ligging van de baby, de plek van de placenta en de dikte van de moederlijke buikwand. De eigen keuze echo’s zijn alleen in 2D, en duren 15 minuten.

Wat als er iets niet in orde is?

Natuurlijk ga je ervan uit dat alles oké is met je baby en dat de echo een bijzondere ervaring is. Helaas kan het voorkomen dat op de echo wordt gezien dat er iets niet in orde is. Bijvoorbeeld als er sprake is van een miskraam of (bij het vermoeden van) een afwijking bij je baby. In zo’n geval zal de echoscopiste contact opnemen met jouw verloskundige voor het verder te volgen beleid. Wij realiseren ons dat dit (soms onnodige) ongerustheid voor jou met zich meebrengt. Mocht het zijn dat je niet wilt dat wij je op de hoogte stellen bij afwijkende bevindingen, meld dit dan bij het begin van de echo aan de echoscopiste.

Wat doen wij niet?

Wij doen geen 3D of 4D echo’s. Ook maken wij geen filmpjes of DVD’s. Heb je deze wensen wel? Dan kan je terecht bij het pretechobureau Echowonder dat ook bij PUUR is gehuisvest.

Belangrijk om te weten

Een eigen keuze echo wordt gedaan op wens van de zwangere en is zonder medische indicatie. PUUR Geboortecentrum en haar medewerkers accepteren geen enkele verantwoordelijkheid ten aanzien van het al dan niet vinden van bijzonderheden en/of afwijkingen aan je baarmoeder of je baby. Als je medische vragen hebt over jouw zwangerschap dien je jouw verloskundige of huisarts te benaderen.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle aandoeningen met een echo zijn op te sporen, of dat sommige aandoeningen (nog) niet zichtbaar zijn op het moment dat de echo wordt gemaakt. Ook kan het gebeuren dat er aandoeningen door de echoscopiste worden gemist. Kortom, ook al ziet alles er normaal uit op de echo, het is geen garantie dat je baby gezond is en/of goed groeit.

Echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Tot nu toe zijn er geen nadelige effecten naar voren gekomen van echogeluidsgolven. Een garantie dat onbekende effecten nooit zullen optreden, is niet te geven.

Ook vaginale echoscopie is een veilige onderzoeksmethode. De echoscopisten van PUUR Geboortecentrum zijn bevoegd en bekwaam in het maken van een inwendige vaginale echo. Wil jij geen inwendige echo? Meld dit dan bij het begin van de echo aan de echoscopiste.

Termijnecho 20 weken echo Vroege echo

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Michelle!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw