Nekplooimeting

Tijdens een echo nekplooimeting wordt er gekeken naar de dikte van het vocht in de plooi van het nekje van de baby. Is deze plooi dikker dan normaal dan is er een iets hogere kans op aandoeningen, zoals bijvoorbeeld het Downsyndroom.

Combinatietest

Een nekplooimeting is onderdeel van de combinatietest. Dit is een test die jouw specifieke kans berekent op het krijgen van een kind met Downsyndroom, Edwardssyndroom of Patausyndroom. Naast de nekplooimeting zijn er meerdere factoren die hierop van invloed zijn, o.a.:

  • Hormoonspiegels in het bloed van de aanstaande moeder.
  • Leeftijd van de zwangere

Wanneer?

Een nekplooimeting (als onderdeel van de combinatietest) kan gedaan worden tussen 11 en 14 weken.

Uitslag

Blijkt uit de test dat er sprake is van een verhoogd risico (van meer dan 1 op 200) dan kan er met verder onderzoek (zoals NIPT, vlokkentest of vruchtwaterpunctie) worden bekeken of de baby één van deze aandoeningen heeft.

Kosten

De nekplooimeting is onderdeel van de combinatietest. De combinatietest wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar bij sommige verzekeraars wordt de test wel vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Ben je niet aanvullend verzekerd, dan betaal je de combinatietest (inclusief echo nekplooimeting) zelf.

Meer informatie 

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Sari!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw