Coronamaatregelen

Helaas zitten we weer in een lockdown. Ook binnen de geboortezorg zien we een toename van besmettingen, zowel onder zwangeren als onder zorgverleners.

We doen ons uiterste best om onze zorg zo goed mogelijk te continueren zoals jullie van ons gewend zijn.

Maar om het risico op besmettingen onder zorgverleners zo beperkt mogelijk te maken, voelen we ons toch genoodzaakt tot strengere maatregelen. Hierdoor kunnen we er ook voor zorgen dat je zoveel mogelijk je eigen vertrouwde verloskundigen blijft zien.

  • We willen jullie vragen de afweging te maken of je ook alleen naar de reguliere controle kunt komen. Je (geboorte)partner is natuurlijk nog steeds van harte welkom bij de echo’s, de intake, het bespreken van de bevalling en de controle bij 40 weken. Beeldbellen tijdens het consult is natuurlijk altijd mogelijk. Ook blijft de mogelijkheid bestaan tot een telefonische intake.
  • We willen met klem vragen om GEEN kinderen mee te nemen naar de afspraak. We realiseren ons dat dit juist in deze tijd een extra uitdaging kan zijn.

Daarnaast blijven alle eerdere maatregelen van kracht

  • Als jij, of een van je huisgenoten, klachten hebben die kunnen duiden op corona kom je niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op om je afspraak te verzetten. Het advies is om je te laten testen bij de GGD. We zullen altijd acute zorg aan je verlenen, ook in het ziekenhuis bevallen is nog mogelijk.
  • Op de praktijk proberen we de 1 ½ meter afstand zo goed mogelijk te waarborgen en houden we ons strikt aan de hygiënemaatregelen.
  • Bij de controles op de praktijk dragen jullie beide een mondkapje
  • Tijdens de bevalling draagt je partner een mondkapje
  • Informeer ons voorafgaand aan een huisbezoek of er coronagerelateerde klachten binnen het gezin zijn
  • In het Spaarne Gasthuis is de bezoekregeling verscherpt: Dit betekent dat er naast de partner bij de bevalling geen extra persoon is toegestaan. Dit geldt ook voor een geboortefotograaf of doula. Verder is er naast de partner ook geen bezoek welkom na de bevalling. Dit geldt ook voor broertjes of zusjes.

Corona vaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich tegen corona te laten vaccineren met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) op het moment dat zij een oproep krijgen. Zwangere vrouwen hebben een 3x verhoogd risico op een ernstiger ziekteverloop na besmetting met het coronavirus en hebben dus meer kans op een ziekenhuisopname dan niet zwangere vrouwen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor jou of voor je baby. Door de coronavaccinatie is je pasgeboren baby ook beschermd door de antistoffen die het meegekregen heeft via de placenta in de baarmoeder. Je kunt ook gewoon borstvoeding geven als je gevaccineerd bent.

Op deze website deverloskundige.nl vind je informatie die je kan helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

In deze Q&A vind je het antwoord op de meest gestelde vragen rond zwangerschap en vaccineren.

Kinkhoest vaccinatie

Laat jij je vaccineren tegen corona? Houd er bij het plannen van je afspraak dan rekening dat er minstens 7 dagen moeten zitten tussen de coronavaccinatie en een eventuele andere vaccinaties zoals de “22 wekenprik” tegen kinkhoest. Meer informatie hierover is te vinden op rijksvaccinatieprogramma.

Neem contact op