Coronamaatregelen

Daar waren we aan toe! Eindelijk versoepelingen in de coronamaatregelen. 

Mondkapjes 

  • Je mag zelf bepalen of je wel of niet een mondkapje draagt op de praktijk.
  • Partner en kinderen zijn weer welkom tijdens de controles en echo's. Uitzondering zijn de 13- en 20- weken echo. Daar raden wij het af om met kinderen te komen. Dit staat los van de coronamaatregelen. Deze echo's vragen om concentratie van de echoscopist en is een te lange zit voor kinderen. 
  • De verloskundigen bepalen zelf of ze nog een mondkapje dragen. Het kan dus zo zijn dat je hierin verschillen zult opmerken. Heeft de verloskundige waar jij op controle komt geen mondkapje op maar vind jij dit wel prettig? Vraag het gerust, wij zetten dan een mondkapje voor je op. 
  • In de ziekenhuizen wordt nog gevraagd een mondkapje te dragen. 

De volgende maatregel blijft van kracht

  • Als jij klachten hebben die kunnen duiden op corona kom je niet naar de praktijk. Neem telefonisch contact op om je afspraak te verzetten. Het advies is om je te laten testen bij de GGD. We zullen altijd acute zorg aan je verlenen, ook in het ziekenhuis bevallen is nog mogelijk

Corona vaccinatie

Het RIVM adviseert alle zwangere vrouwen om zich tegen corona te laten vaccineren met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna) op het moment dat zij een oproep krijgen. Zwangere vrouwen hebben een 3x verhoogd risico op een ernstiger ziekteverloop na besmetting met het coronavirus en hebben dus meer kans op een ziekenhuisopname dan niet zwangere vrouwen. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat een coronavaccinatie schadelijk kan zijn voor jou of voor je baby. Door de coronavaccinatie is je pasgeboren baby ook beschermd door de antistoffen die het meegekregen heeft via de placenta in de baarmoeder. Je kunt ook gewoon borstvoeding geven als je gevaccineerd bent.

Op deze website deverloskundige.nl vind je informatie die je kan helpen een keuze te maken over vaccineren tegen corona (SARS-CoV2).

In deze Q&A vind je het antwoord op de meest gestelde vragen rond zwangerschap en vaccineren.

Kinkhoest vaccinatie

Laat jij je vaccineren tegen corona? Houd er bij het plannen van je afspraak dan rekening dat er minstens 7 dagen moeten zitten tussen de coronavaccinatie en een eventuele andere vaccinaties zoals de “22 wekenprik” tegen kinkhoest. Meer informatie hierover is te vinden op rijksvaccinatieprogramma.

Neem contact op