Ramadan

In de maand Ramadan zullen de meeste moslims vasten tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven kan het vasten een extra belasting zijn. In principe is het vasten verplicht voor iedereen, maar wanneer het een risico oplevert voor de gezondheid van moeder en/of (ongeboren) kind dan is het vrouwen toegestaan om van het vasten af te zien.

De Islam stelt de vrouw vrij in haar keuze om zelf te beslissen of zij aan het vasten mee wil doen. Maar vaak moeten de gemiste vastendagen dan wel op een later moment worden ingehaald (fidyah) of is er sprake van een extra boetedoening (kaffarah).

Eigen keuze

Ben jij zwanger of geef je borstvoeding tijdens Ramadan? Beslis dan zelf over wat goed voelt voor jou. Realiseer wel dat als je nu niet vast omdat je zwanger bent, je volgend jaar tijdens Ramadan mogelijk borstvoeding geeft. Het inhalen van de gemiste dagen kan dan lastig zijn.

Er zijn diverse onderzoeken die er op wijzen dat vasten tijdens de zwangerschap mogelijk gevolgen kan hebben voor het ongeboren kind. Desondanks kiezen veel vrouwen er toch voor om wel aan het vasten mee te doen, want Ramadan is voor veel moslims een belangrijke maand, zowel vanuit een spiritueel als ook vanuit sociaal opzicht. Heb je twijfels over het wel of niet meedoen aan het vasten? Overleg dan met je verloskundige of de arts over eventuele medische bezwaren.

Advies van de verloskundige

De eerste 12 weken van de zwangerschap zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van het kindje. In deze kwetsbare periode worden alle organen aangelegd en wordt het kindje gevormd. Na 12 weken vindt er voornamelijk alleen nog groei en rijping van de baby plaats. Ongeacht de zwangerschapsduur, neemt de baby alle nodige voedingstoffen en energie van jou. Probeer daarom tijdens Ramadan wat extra rust te nemen en let goed op dat je voldoende voedingstoffen en vocht binnen krijgt op de momenten dat je wel kunt eten.

Waar kan je last van krijgen tijdens het vasten?

Er zijn diverse lichamelijke verschijnselen die je kunt bemerken tijdens de vastenperiode:

  • Hoofdpijn of een misselijk gevoel door vocht- of voedseltekort. Vaak gaat dit na de eerste dagen beter.
  • Draaierig gevoel, duizeligheid of flauwvallen. Dit komt vaak door een daling van je bloeddruk en door de schommelingen in je suikerspiegel.
  • Vermoeidheid. Voor veel zwangeren is dit een normale klacht, die tijdens het vasten kan toenemen. Let daarom overdag extra op je rust.

Borstvoeding

Onderstaand enkele tips voor als je borstvoeding geeft tijdens Ramadan:

  • Drink en eet voldoende op de momenten dat je wel kunt eten
  • Laat je kindje zoveel mogelijk bij jou drinken tijdens de nacht. Wellicht hoeft het dan overdag wat minder vaak te worden aangelegd.
  • Kolf 's nachts wat extra moedermelk af zodat je dat overdag aan je baby kunt geven.

Bespreek je twijfels of vragen over het geven van borstvoeding tijdens Ramadan met je verloskundige, de arts van het consultatiebureau of een lactatiekundige

Meer informatie

Op het internet zijn er diverse websites te vinden over dit onderwerp. Kijk daarom ook eens op:

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw