Blaasontsteking

In de zwangerschap kun je gemakkelijker een blaasontsteking krijgen, zeker wanneer je al eens eerder een blaasontsteking hebt gehad. Vaak heb je niet de standaard tekenen van een blaasontsteking, als vaak plassen of een branderige gevoel bij het plassen. Tijdens de zwangerschap kan het zich ook uiten door zeurende buikpijn, vooral onderin de buik, of harde buiken. Het is verstandig om deze klachten serieus te nemen en een blaasontsteking te laten behandelen, aangezien een onbehandelde blaasontsteking over kan slaan op de nieren. Je kan dan een nierbekkenontsteking krijgen. Ook kan de geïrriteerde blaas zorgen voor een prikkeling op je baarmoeder en je hierdoor weeën kan krijgen. Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt of je twijfelt hierover, geef dit dan bij ons aan.

Oorzaak

Je blaas wordt door de baarmoeder aan de kant gedrukt. Daarnaast zijn je urinewegen iets verslapt door hormonen waardoor er gemakkelijk een klein beetje urine in de blaas kan achterblijven. Hierdoor is er meer kans op een blaasontsteking.

Tips

  • Veeg na het plassen van voren naar achteren af
  • Plas goed uit en neem de tijd om te plassen.
  • Drink minimaal 2 liter vocht/water per dag.
  • Eventueel kun je cranberrytabletten nemen of cranberrysap drinken. Dit verkleint de kans op blaasontsteking.

Als je denkt dat je een blaasontsteking hebt, is het goed om wat urine naar de huisarts te brengen. De huisarts kan je urine controleren en als het nodig is antibiotica voorschrijven. Dit zal altijd een antibiotica zijn wat veilig is in de zwangerschap.

Heb je vragen? Stel ze aan verloskundige Marette!

Of bekijk onze andere contactgegevens

 

Maak kennis met alle verloskundigen:

Team Roze

Team Blauw